Svätojánska noc

Aj na JUHU horela vatra

Svätojánska noc sa spája s letným slnovratom, ktorý je plný rituálov, zvykov, povier a magického tajomna. Doposiaľ zaužívaný zvyk je pálenie vatry nad mestom.

Aj keď sa tradícia postupne vytráca, je ešte mnoho miest, kde si svätojánsku noc pripomínajú. A nebolo tomu inak ani na našej škole v piatok 23. júna 2017.  U nás je už tradíciou, že na svätojánsku noc máme vatru, takú netradičnú, spojenú s opekačkou. Oheň bol však trocha čarovný a klobáska o to lepšia. A aby bol večer tajomný, pripravili sme pre deti a rodičov aj poklad, ktorý bol ukrytý v podobe rôznych prekážok, ktoré deti museli splniť a tak sa dostať k vytúženému cieľu. V tento deň nám počasie neprialo. Poobede sa prehnala búrka nad naším mestom, ale my sme mali pripravenú aj mokrý variant, a tak sme sa presunuli do telocvične, kde deti plnili úlohy. Za každú splnenú úlohu dostali odmenu. Prvá spočívala v hode loptičkou na šaša a odmenou bola lízanka. Druhá bola trochu náročnejšia, hokejkou prejsť po vyznačenej trase a odmenou bol svietiaci náramok. Netradičná bola tretia úloha „TREASURE CHEST”, kde deti hľadali kľúčik vo vedierku, v ktorom sa nachádzali zvyšky od obeda. Za takto získaný kľúčik deti dostali lístok, ktorý im dopomohol k tombole.  Po splnení úloh k nám prišiel ujo ĽUBO s animačným programom a tak trochu potešil naše deti, a to približne do 20.00 hod. Medzitým sa počasie umúdrilo, obloha sa vyjasnila a pripravila sa svätojánska vatra. Po skončení programu začala opekačka. Rodičia opekali, chlapci zahrali futbal a nechýbala dobrá zábava, tombola pre deti a diskotéka. Rodičov sme poslali domov a deti  uložili v džudo hale na noc. Pre deti ešte bola pripravená nočná hra o hľadaní pokladu a potom už  spánok do skorých ranných hodín.

Dúfam, že každý si našiel niečo. čo si odniesol z tohto zaujímavého večera a toto stretnutie prinieslo spoznávanie sa rodičov inak ako na rodičovskom združení a svätojánska noc naozaj bola čarovná a magická pre všetkých zúčastnených.