Domov Archív

Voňavé remeslo

Zážitkové vyučovanie na hodine techniky

Medovnikárstvo je potravinárske remeslo zamerané na výrobu medovníkov. Rozvoj cechovej výroby medovníkov na Slovensku nastal v 17.-18. storočí, keď ich hlavným objednávateľom boli pútnické centrá  a ich spotrebiteľmi zámožnejší obyvatelia miest.

 Pre širšie vrstvy sa stal perník cenovo prístupným v druhej polovici 19. storočia, keď prudko vzrástol počet medovnikárskych dielní. Pani V. Obrinová – šikovná medovnikárka si 4.12.2015 našla čas a pre žiakov piateho a siedmeho ročníka pripravila ukážku nádherných medovníčkov. A nielen to. Priamo pred očami žiakov zdobila jeden perník za druhým,  podelila sa o cenné rady pri ich zdobení. Aké by to však bolo zážitkové vyučovanie keby sa žiaci iba pozerali. Každý dostal medovníčky a mohol si zdobenie odskúšať, či  ochutnať.  A aby si mohli voňavé medovníčky napiecť a ozdobiť aj doma, pani Vierka im poskytla vlastný recept. Za ochotu a medovníčky srdečne ďakujeme. Bol to pekný predvianočný darček.

Ing. M. Babjaková

Share

Posledná úprava (Utorok, 16 Február 2016 12:39)