Medzinárodný deň školských knižníc

TVORÍŠ, TVORÍM, TVORÍ

Medzinárodný deň školských knižníc bol v pondelok 24. októbra  príležitosťou, ako deťom pripomenúť nenásilnou a hravou formou jednu zo základných potrieb vzdelaného a rozhľadeného človeka – čítanie. Už tradične sa v tento deň uskutočnilo v každej triede niekoľko zaujímavých aktivít.

Prváčence sa pochválili formou štyroch posterov, čo rady robievajú počas jednotlivých ročných období. Druháci (možno aj im) pripravili maľovanú abecedu a tretiaci už dokázali inovovať rozprávku so zámenou charakteru hlavných postáv. Vo štvrtom ročníku bola hlavnou činnosťou výroba vianočných pohľadníc pre svojich blízkych. Piataci na druhom stupni sa pasovali s prebásnením a ilustrovaním obľúbeného príbehu a šiestaci už skúsili vo dvojiciach zostaviť a realizovať komiks. Návrhy na titulné strany učebníc boli základom kreatívnej činnosti siedmakov a tí neskôr pridali aj rozprávanie o zážitkoch so starými rodičmi. Žiaci ôsmeho ročníka mali za úlohu vytvoriť reklamu na čítanie a napísať príbeh s hlavným zvieracím hrdinom, deviataci sa snažili o výrobu darčekových knižiek citátov. Náplň dňa bohatá, výsledky niekedy prekvapivo originálne a zaujímavé, u niektorých žiakov však zarážajúce s odkazom: málo čítaš, málo vieš, málo sa snažíš a málo dokážeš.

Tých šikovných, premýšľavých a kreatívnych veľmi chválime! Poďakovať sa treba i učiteľom, ktorí žiakov viedli a usmerňovali, poradili im aj pomohli. Záver je však všeobecne jednoznačný: SLOVO je a vždy bude dirigentskou paličkou, ktorá vedie ľudský orchester. Ak jej pokyny nezvládneme, budeme znieť stále viac falošne a tichšie… až umĺkneme.

-ana-