Buď fit tentoraz na Morave

Výmenný pobyt

Projekt Erazmus+ pod názvom Buď fit pokračuje:žiaci ZŠ Juh 1054 spolu s učiteľmi navštívili koncom novembra mestečko Bystřicu nad Pernštejnem, kde ich srdečne privítali partneri zo Základnej školy Nádražní 615. Tretí výmenný pobyt v rámci trojročného projektu opäť zahŕňal päť dní plných športu, spoločných hier, spoznávania malebných miest na Vysočine či nadväzovania nových priateľstiev.

Po úvodných zoznamovacích a tímových hrách, ktoré boli akýmsi zahrievacím kolom pred nabitým programom nasledujúcich dní, informovali Vranovčania o priebehu nedávnej Olympiády ZŠ Juh a prízvukovali, že mala nebývalý ohlas u žiakov a otvorila tak novú tradíciu v športovom živote južanskej školy. Bystřická škola zasa ponúkla vranovským hosťom účasť na ich ekologickej olympiáde, ktorá bola užitočnou a zaujímavou inšpiráciou.

Jedným z nádherných zážitkov sa stala návšteva starobylého mesta Třebíč – jeho židovskej štvrte zapísanej v zozname UNESCO a historického centra, ale mohli sa preniesť aj do doby modernej, ktorú reprezentoval vedecký zábavný part Alternátor s prednáškami o energii a jej šetrení, o vesmíre i s ekohrami či pútavými prezentáciami.

Zaujímavou bola pre žiakov (zväčša ôsmakov a deviatakov) tiež prehliadka bystřickej strednej školy – SOŠ a VOŠ poľnohospodárskej, kde sa okrem iného mohli deti na chvíľu posadiť za volant traktora či dozvedieť sa veľa potrebného o profesiách, ktoré dnes v tejto oblasti prežívajú renesanciu.

Najväčší podiel aktivít celého pobytu však predstavoval samozrejme šport – hokej, florbal, volejbal, ale i futbal či džudo. Tvrdo sa trénovalo, aby sa potom schuti súťažilo. Všetko v zmysle fair play a zdravého životného štýlu. To sú predsa  najdôležitejšie ciele samotného projektu. Potvrdili to partnerské strany i v rozhovore so starostom mesta Bystřice nad Pernštejnem, ktorý im udelil na „svojej“ radnici audienciu.

Z Bystřice sa teda južania vrátili znovu plní zážitkov a inšpirácií. Možno i unavení, ale tak to predsa po dobre odohratom zápase býva. Ale za ten pocit spokojnosti to stojí.

-ana-