Buď fit pomaly vrcholí

Projektové stretnutie

Projekt Erazmus+ pod názvom Buď fit v partnerskom dialógu ZŠ, Juh 1054, Vranov n. T. a ZŠ, Nádražní 615, Bystřice nad Pernštejnem vrcholí. Dvadsať detí z mestečka na Vysočine spolu s pedagógmi a pracovníkmi školy navštívilo uplynulý týždeň vranovských hostiteľov na Juhu a opäť si užilo päť dní športu, spoznávania histórie a súčasnosti regiónu, priateľských a kolegiálnych debát.

Ako uviedol na jednom zo stretnutí s vranovskými pedagógmi riaditeľ bystřickej školy Mgr. Martin Horák, tieto stretnutia nie sú len napĺňaním partnerských povinností vyplývajúcich z „osnov“ projektu, ale prinášajú skvelé príležitosti na česko-slovenské učiteľské diskusie, vzájomnú inšpiráciu a budovanie spolupráce, ktorá, ako dúfa, bude pokračovať i po oficiálnom ukončení projektu. Českí i slovenskí učitelia majú množstvo spoločných problémov s rôznymi národnými variantmi riešenia, s rozličnými prostriedkami ich odstraňovania, s priehrštím rôznorodých nápadov a impulzov zlepšenia práce a života pedagógov. A je skvelé, ak sa práca a starosti dokážu účinne vyvážiť dávkou spoločnej zábavy a relaxácie.

Ale poďme naspäť k tomu, čo južania tentoraz svojim hosťom ponúkli. Množstvo športu (volejbalu, florbalu, džuda, hokejbalu, posilňovania či plávania) striedali výlety za poznávaním a trochou dobrodružstva. Okrem tradičného a srdečného privítania u primátora Vranova n. T. sa účastníci projektovej schôdzky postupne pozreli (napriek nepriazni počasia) do Starej Ľubovne, vydali sa náučným chodníkom v Zámutove, po malom stúpaní na Čičviansky hrad ich čakal oddych na Lysej hore vo Vyšnom Kazimíri a košom nedostalo ani samotné mesto Vranov. Deti sa venovali deťom, učitelia učiteľom a tak sa bilaterálne vzťahy efektívne a hlavne s radosťou upevňovali.

Záver priniesol ako vždy povzdych z oboch strán: To nám zasa tak rýchlo tie dni ubehli…

-ana-