Mendeliáda

1. ročník

Maria Curie Sklodowská: „Chémie sa netreba báť, je potrené jej iba porozumieť.“

Na našej škole, ZŠ, Juh 1054, Vranove n.T., sa 27. 11. 2017 uskutočnil prvý ročník obvodného kola chemickej olympiády – Mendeliáda. Podujatie zorganizoval kabinet chémie v spolupráci s firmou BUKÓZA HOLDING, a. s., Hencovce.

Na Mendeliádu sa prihlásilo 12 základných škôl, ktoré reprezentovala trojica žiakov – siedmak, ôsmak a deviatak. Cieľom Mendeliády bola tímová práca, rozvoj tvorivosti, pozorovacích schopností a experimentálnych zručností. Na tvorbe úloh teoretickej a praktickej časti Mendeliády sa podieľal kolektív učiteľov chémie. Teší nás, že všetci súťažiaci sú úspešnými riešiteľmi.

Na Mendeliáde nikto neobišiel naprázdno. Už pri prezentácii dostali všetci súťažiaci sladké lízanky. Tento darček im pripravili žiaci chemického krúžku ZŠ Juh vo Vranove nad Topľou. BUKÓZA HOLDING, a. s., Hencovce zabezpečila občerstvenie, obed a tričká s logom Mendeliády  a periodickou sústavou prvkov. Učitelia sa potešili cvičebniciam z chémie pre žiakov 8. ročníka, ktoré môžu využiť pri príprave žiakov na chemickú olympiádu. Žiaci na prvých miestach boli odmenení slúchadlami, inteligentnými hodinkami a selfie tyčami.

Podujatie sa znova stretlo s pozitívnym ohlasom ako u žiakov, tak aj učiteľov.

Ďakujeme všetkým zúčastneným riešiteľom za preukázané výborné vedomosti, praktické zručnosti a spoluprácu, kolegom učiteľom za náročnú prípravu a nášmu partnerovi Bukóza Holding, a. s., Hencovce za podporu.

Výsledky:

  1. miesto ZŠ Sečovská Polianka
  2. miesto ZŠ  Lúčna
  3. miesto ZŠ Bernolákova

Všetkým zúčastneným prajeme veľa ďalších chemických úspechov, nadšenia a chuti objavovať čaro chémie.

Ing. Mária Babjaková