Exkurzia Dukla 2019

Dňa 20. 9. 2019 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili „duklianskej dejepisnej exkurzie“. Táto exkurzia – uskutočňovaná našou školou už každoročne v jesennom období – mala za cieľ sprostredkovať žiakom informácie i dojmy z prostredia majúceho bezprostredný dosah k našim národným dejinám v období prvej a druhej svetovej vojny.

Žiaci v nabitom dopoludňajšom programe mali ako úvodný bod exkurzie návštevu Vojenského historického múzea vo Svidníku. V múzeu mali možnosť obzrieť si zachované bojové exponáty z obdobia prvej a druhej svetovej vojny a vypočuť si o nich odborný výklad. Súčasťou expozície bol aj krátky film zachytávajúci dobové scenérie z bojov počas druhej svetovej vojny na území Slovenska. Vo vonkajšom areáli múzea si žiaci následne prezreli historické bojové vozidlá a návštevu múzea sme ukončili položením venca pri Pamätníku Sovietskej armády.

Druhým bodom programu bola návšteva vyhliadkovej veže na Dukle. Výstup na takmer 50-metrovú vežu dal trocha zabrať, ale výhľad z vrcholu veže na okolie Duklianskeho priesmyku stál zato. Na vrchole veže mali žiaci možnosť panoramaticky obzrieť si široké slovensko-poľské okolie a súčasne si vypočuť fundovaný výklad sprievodcu o historických udalostiach spätých s týmto prostredím – dejiskom bojov počas Karpatsko-duklianskej operácie.

Posledným bodom  exkurzie bola krátka návšteva pamätníka na Dukle, kde si žiaci okrem obhliadky vojenského cintorína uctili pamiatku padlých bojovníkov položením venca pri ústrednom pomníku Československej armády.

Návštevou pamätníka na Dukle sa naplnil  program tohtoročnej „duklianskej exkurzie“ a bol čas na návrat domov. Pokiaľ ide o zhodnotenie  exkurzie, myslím si, že dopadla úspešne a uskutočnila sa v príjemnej atmosfére aj vďaka peknému počasiu, ktoré nám tento rok vcelku prialo.  To, čo si z daného dňa domov odniesli žiaci, je na každom zvlášť –  niekomu exkurzia sprístupnila nové informácie, niekoho oslovili dosiaľ nevidené historické objekty, iní si odniesli dojmy z okolitého prostredia a niekomu stačili zážitky z cesty.

-md-