Tréneri v škole

Dňa 13. 4. 2022 našu školu navštívil splnomocnenec vlády, poslanec NR SR a ambasádor projektu Tréneri v škole Karol Kučera. Cieľom stretnutia bolo odovzdanie pomôcok na daný projekt. Tréneri v škole je program zameraný na skvalitnenie a zatraktívnenie hodiny telesnej a športovej výchovy zážitkovým spôsobom výučby, na budovanie pozitívneho vzťahu k športu a prehĺbenie záujmu detí o šport, a zároveň aj rozvíjanie ich všestrannej pohybovej gramotnosti na prvom stupni základných škôl. Program zapája kvalifikovaných, vyškolených trénerov spoločne so zodpovedajúcimi pedagógmi do vyučovacieho procesu hodín telesnej a športovej výchovy na 1. stupni základnej školy. Žiaci sa zoznámia s viacerými druhmi športovo-pohybových aktivít a športovým náradím jednotlivých športov, s pôsobením rôznych trénerov z rôznych druhov športu v školách. Zároveň bude kladený dôraz na hravú formu výučby a zapájanie čo najväčšieho počtu žiakov.

Oblasti športovej prípravy, na ktoré je program zameraný:

základy lokomócie: atletika, gymnastika

loptové zručnosti: kolektívne a individuálne športy

rytmické a koordinačné základy: tanec, úpolové športy.

Akciu prišli podporiť aj poradca premiéra SR Mgr. Rastislav Jílek, koordinátorka projektu za východ Adriana Malá ako aj predstavitelia nášho mesta primátor Ing. Ján Ragan, prednosta MÚ Ing. Imrich Kónya  a vedúca oddelenia školstva RNDr.Valéria Novikmecová.

Žiaci školy spolu so svojimi trénermi Mgr. Zuzanou Krišandovou a Mgr. Michalom Barnom, PhD., prezentovali vyučovaciu hodinu telesnej výchovy pod svojím vedením a ukázali, ako v priamej akcii vyzerá výučba telesnej výchovy novou formou. Žiaci majú hodiny telesnej výchovy veľmi radi, tešia sa na každú príležitosť  športovať. Cítiť z nich radosť z pohybu a aj napriek tomu, že takto riadené hodiny TSV vyzerajú akoby bez disciplíny, je vidieť, že trénerov a učiteľov poslúchajú na slovo a reagujú na každé nové úlohy s radosťou. V rámci stretnutia vedenie školy rozoberalo s pánom Kučerom aj tému navýšenia hodín TSV na tri v týždni. V súčasnom období to považujeme za výborný nápad, ako priviesť deti k pohybu a športu. Tešíme sa z projektov, ktoré nám pomáhajú modernizovať vyučovací proces  a sú prínosom vzdelávania pre nové generácie.