𝓘𝓷𝓭𝓲𝓪𝓬𝓪

🔹To, že na našej škole ZŠ Juh veľa športujeme, vie azda každý. No skutočnosť, že sa radi zapájame do niečoho nezvyčajného a netradičného z hľadiska športu, vie asi málokto.
Indiaca je jednou z netradičných pohybových hier, ktorú si naši žiaci skúsili a spoznali v rámci projektu Kultúra, šport, jazyk.
🔹Ide o pohybovú hru juhoamerického pôvodu, hrávanú už pôvodnými obyvateľmi. Domorodci zhotovovali Indiacu v rozličných formách, v tvare taniera alebo hrušky zo zošitých kúskov kože. Kožený miešok bol vyplnený pilinami a na ňom boli nastoknuté perá. „Objaviteľom“ Indiacy je nemecký učiteľ K. H. Krohn. Do krajín východnej Európy zatiaľ prenikla len do Estónska a v súčasnosti si hľadá cestu aj na Slovensko. Indiaca je hra podobná volejbalu. Je zároveň športom, v ktorom sa organizujú svetové šampionáty.
🔹K nám na našu školu „prenikla“ koncom septembra, keď si naši žiaci hru mohli dokonale užiť, keďže je Indiaca výbornou prípravou pre volejbal. Naše hodiny telesnej a športovej výchovy sme tak opäť mohli zatraktívniť o nové skúsenosti a naši žiaci sa tak môžu popýšiť „skalpom“ ďalšieho netradičného športu.