Stretnutie s dávnou históriou 📖

Už od polovice sedemdesiatych rokov si každoročne 18. mája pracovníci múzeí, ich návštevníci i priaznivci pripomínajú Medzinárodný deň múzeí – Internatioal Museum Day -sviatok všetkých múzejníkov. Múzeá ním pripomínajú svoje nezastupiteľné a nezameniteľné postavenie pri ochrane súčasti kultúrneho dedičstva – hmotných dokladov, zbierkových predmetov – muzeálií, ktoré cieľavedome zhromažďujú a po odbornom i vedeckom zhodnotení prezentujú verejnosti.
17. mája 2024 si Vlastivedné múzeum v Hanušovciach vzali na mušku naši žiaci 6. ročníka. Videli veľmi zaujímavú pravekú expozíciu, kde sa moli dozvedieť o vyše 2000 -ročnej bronzovej spone. V archeoparku videli našich predkov a ich spôsob života. Z neskorších období si prezerali náradie, zbrane, vojenskú výzbroj a dokonca ci mohli vyskúšať streľbu lukom na cieľ. Žiaci získavali poznatky a zručnosti aj zo starších remesiel, ako napr.: šperkárstvo, tkáčstvo, výroba keramiky. Pán RNDr. Pienčák žiakom vysvetlil, akými spôsobmi si v dávnej minulosti ľudia zakladali oheň, ako brúsili náradie a vyvrtávali dierku do kameňa či dreva.
Celému kolektívu zamestnancov Vlastiv. múzea v Hanušovciach chceme aj touto cestou poďakovať, že sa nám venovali a prejaviť úctu ich zanietenej práci.