Výlet do Kremnice

Po dvoch rokoch nechcenej prestávky spôsobenej ochorením Covid 19 sme sa my, šiestaci, mohli zúčastniť výletu v jednom z najstarších slovenských miest – v Kremnici. A tak sme na dva dni (od 13.6. do 14.6.) opustili školské lavice a s veľkým nadšením a radosťou ich vymenili za sedadlá v autobuse. Do tohto krásneho starobylého mesta sme sa veľmi tešili a boli sme zvedaví, aké lákadlá nám ukáže. Po príchode sme najprv zavítali do svetoznámej Kremnickej mincovne, v ktorej sa razia peniaze nielen pre náš domáci trh, ale hlavne pre zahraničie (s výnimkou Austrálie pokryjeme všetky svetadiely). Dozvedeli sme sa tam mnoho zaujímavých informácií, videli sme starú, ale aj novú časť mincovne, kde sa razia mince, dokonca si každý z nás mohol vyraziť aj tú  ,,svoju“ mincu pre šťastie.

Navštívili sme aj ďalšiu atrakciu tohto mesta – Múzeum gýča. Na vlastné oči sme videli, ako si ľudia kedysi zariaďovali svoje príbytky (napr. 70. roky minulého storočia) a mnohé predmety nám boli aj známe, pretože ich dodnes nájdeme v izbách našich starkých. Zaujímavá bola aj stena ,,Slávnych nosov „, kde boli umiestnené odliatky nosov najznámejších slovenských humoristov, medzi ktorých nesporne patria Julo Satinský, Stano Radič, Marián Labuda, Magda Paveleková a čoskoro k nim pribudne aj Milan Lasica.
Po návšteve múzea naše kroky viedli do štôlne Andrej. Pán sprievodca nám podal rôzne zaujímavé informácie o štôlni a o zlate, ktoré sa v nej ťažilo. Štôlňa nás veľmi zaujala a myslím, že budeme ešte dlho spomínať, ako sme v prilbách chodili v jej útrobách.
Ďalší deň sme navštívili Športové múzeum, kde sme videli ručne vyrobené najstaršie modely lyží, takisto ručne šité lyžiarske topánky a aké oblečenie používali lyžiari v minulosti, rôzne zábery z lyžiarskych pretekov, ale aj súčasné moderné lyže, lyžiarske oblečenie, dokonca aj to oblečenie, ktoré mala naša úspešná lyžiarka Peťa Vlhová na olympiáde v Tokiu s jej povestnou zlatou čiapkou.
Myslím, že tieto dva dni boli nabité veľmi zaujímavým programom a keď k tomu prirátame posedenie na útulnom námestíčku s ochutnávkou zmrzliny, kebabu a iných špecialít a ešte večerné ,, seansy“ na ubytovni s kamarátmi, tak môžeme povedať, že sa nám tento výlet, aj s prispením dobrého počasia, skutočne vydaril na jednotku. Ďakujeme!