SVETOVÝ DEŇ POZDRAVOV

Svetový deň pozdravov, tzv. WORLD HELLO DAY,  sa oslavuje od roku 1973. Tento deň vznikol ako reakcia na vojnu medzi Izraelom a Egyptom a poukazuje na význam osobnej komunikácie pre zachovanie mieru, ktorý je dôležitý v rámci domova, komunity, národa a celého sveta.

Autormi tejto myšlienky boli bratia McCormakovci, ktorí počas arabsko-izraelskej vojny hľadali spôsob, ako zastaviť všetky vojny sveta. Vyslovili myšlienku, že v tento deň by mal každý z nás pozdraviť aspoň desať ľudí – pretože keď ľudia budú spolu hovoriť, nebudú mať čas bojovať.

Od r. 1973 sa tento deň pripomína v približne 180 krajinách sveta. Na podporu Svetového dňa pozdravov sa doteraz vyjadrilo aj 31 nositeľov Nobelovej ceny, ktorí vyzdvihli fakt, že WORLD HELLO DAY je jedným z  nástrojov na zachovanie mieru.

Na našej skole sme si tento deň pripomenuli so žiakmi 2. stupňa. Žiaci si preverili a doplnili  vedomosti cudzích jazykov vo forme kvízov, článkov, doplňovačiek a spoločne vytvorili  plagáty  k tomuto významnému dňu.

Pre zaujímavosť uvádzame pozdrav „dobrý deň“ v niektorých jazykoch:

Guten Tag – po nemecky

Good morning – po anglicky

Bonjour – po francúzsky

Buenos días – po španielsky

Buon giorno – po taliansky

добрый день (Dóbryj deň) – po rusky

Šalom – po hebrejsky

Salve – po latinsky

Dzień dobry – po poľsky

Dobr´ dan – po chorvátsky

好日子(Ni hao) – po čínsky

Mgr. A. Sotáková