Európsky deň jazykov – beseda s pánom Keithom Johnom Clementsom

Kto z nás môže povedať, že pozná človeka, ktorý má v kolónke zamestnanie uvedené Kapitán ponorky Britského kráľovského loďstva? Žiaci VIII. A, VIII .B a VI. C našej školy to už povedať môžu.

Vo štvrtok 26. septembra sme v rámci Európskeho dňa jazykov mali česť privítať na pôde školy vzácneho hosťa, pána Keitha Johna Clementsa. Tento rodený Brit pôsobil 25 rokov ako kapitán vojnovej ponorky počas studenej vojny. Po odchode do dôchodku ho životné okolnosti doviedli na Slovensko, kde už niekoľko rokov žije v blízkosti Vranova nad Topľou.

Žiakom na besede zaujímavo rozprával o svojej neľahkej ceste k tejto vysoko rizikovej práci, o výcviku, skúškach aj podmienkach, v akých námorníci v ponorke žijú a pracujú.

Okrem toho pripomenul, že učenie sa cudzích jazykov nám otvára dvere študijných i pracovných možností. A prečo by sme sa najviac mali zdokonaľovať práve v angličtine? Pretože je prvým dorozumievacím jazykom až v 68 krajinách sveta.

Náš čas rýchlo vypršal a museli sme sa rozlúčiť, ale už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutia. Pre nás všetkých môže byť pán Clements vzorom a inšpiráciou, pretože svoje vedomosti a životné skúsenosti odovzdáva mladým ľuďom na rôznych školských podujatiach aj na hodinách anglickej konverzácie na vranovskom gymnáziu  úplne zadarmo. Jeho zásadou totiž je, že vzdelanie, ktoré dostal vo svojej krajine zadarmo, nesmie speňažiť. Pozoruhodné!

Pánovi Clementsovi srdečne ďakujeme a naše poďakovanie patrí aj Sofii Konečnej, žiačke VI. C a jej rodine, ktorá nám toto vzácne stretnutie sprostredkovala.

Na záver ešte jedna životná zásada Mr Clementsa: „Ten, kto si volí  ľahšiu cestu, v živote veľa nedosiahne.”

– anj-